The Story

In English

"Idean ei tarvitse heti olla loppuun asti hiottu. Tärkeintä on se, että uskallat yrittää ja uskot itseesi - ja annat sille kaikkesi."

 

Raum Rome Paris on yhden miehen yritys 

Tie yrittäjäksi ei ollut suunnitelmissani 
Sain idean Raum Rome Paris- logoon vanhasta raumalaisesta sanonnasta (Rauma, Rooma, Pariisi). Painoin kangaskassiin ensimmäisen Raum Rome Paris -printin seulapainotekniikalla. Kangaskassi sai alusta lähtien todella hyvän vastaanoton ja siitä sattumien kautta kaikki käynnistyi. Toiminta oli kasvanut keväällä 2017 Instagram-markkinoinnin ja puskaradion avulla siihen pisteeseen, että oma toiminimi, IK Design, piti perustaa ja minusta tuli yrittäjä. 


Ajatus logosta
Olen paljasjalkainen raumalainen ja sanonta "Rauma, Rooma, Pariisi" on ollut minulle lapsesta asti tuttu. Olen kuullut sanonnan monesti mm. merellä liikkumisen ja urheilun (jalkapallon) harrastamisen yhteydessä. Sanonnan alkuperä juontaa juurensa jopa 1800-luvulle. Paikallisten merimiesten uskotaankin vahvasti keksineen sanonnan.

Osalle sanonta saattaa olla tuttu raumalaisen iskelmälaulajan, Rauno Tuunan, 1980-luvulla tekemästä samannimisestä kappaleesta Rauma-Rooma-Pariisi. Vanha sanonta toi ekstotiikkaa pieneen kotikaupunkiini ja se herätti unelmoimaan. Inspiraation vallassa lähdin pyörittelemään logoa.

Lue lisää logon synnystä täältä.


Tuotteet
Vähitellen Raum Rome Paris- tuotevalikoima on laajentunut. Alusta lähtien Raum Rome Paris -tuotteissa on otettu ekologisuus ja eettisyys huomioon. Lähes kaikki vaatteet ja kangaskassit valmistetaan reilun kaupankäynnin periaatteiden mukaisesti - 100% Fair wear!

 


Yrittäminen on rankka laji
Työhön liittyy paljon vastuuta, koska vastaan kaikesta lähes yksin. Siksi on tärkeää seurata, kuunnella ja tuntea myös muita ja saman alan yrittäjiä. He ovat käyneet läpi samoja asioita satoja kertoja joiden kanssa itse taistelen parhaillaan. Heiltä voi kysyä neuvoja ja vinkkejä - lähes aina olen saanut heiltä korvaamatonta apua.


Hyvä idea
En itse usko siihen, että yrittäjäksi tullaan luonnostaan. Yrittäjyyteen ikään kuin kasvetaan. Tie yrittäjäksi voi saada kipinän pienestä ideasta. Näin tapahtui omalla kohdallani. Idean ei tarvitse heti alussa olla loppuun asti hiottu. Tärkeintä on se, että uskallat yrittää ja uskot itseesi. Ja annat sille kaikkesi. 


Iiro Koski
*Synt. 1992 Raumalla
*Yrittäjä, IK Design ja tradenomiopiskelija (SAMK Liiketalous)
*Käynyt Rauman kuvataidekoulua kahdeksan vuotta
*Parasta ovat illanvietot kavereiden kanssa, urheilu, dokkarit ja leffat
*Innostunut avannosta, podcasteista, ravinnosta ja padelista
*Kova halu kehittyä paremmaksi, niin ihmisenä kuin yrittäjänä
*Vuoden raumalainen 2017